Takie posiłki stanowią dla tych pracowników przychód, który jest w całości zwolniony z opodatkowania i oskładkowania.
W sytuacji, gdy pracodawca nie ma ustawowego obowiązku, a mimo to zapewnia pracownikom gotowe posiłki, wówczas zwolnione są one z oskładkowania do limitu (§ 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego), a powyżej limitu oskładkowane i opodatkowane są one w pełni.
Bez względu na wartość posiłki te w pełni stanowią podstawę opodatkowania.
Nowe zasady ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalnie i rentowe.
W Dzienniku Ustaw w dniu 23 lutego 2022 roku zostało opublikowane Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 22 lutego 2022 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalnie i rentowe.
Rozporządzenie zwiększa wartość finansową gotowych posiłków udostępnianych dla pracowników przez pracodawcę z kwoty 190,00 zł do kwoty 300,00 zł miesięcznie. Kwota do tego limitu jest przychodem pracownika, który nie podlega oskładkowaniu. Natomiast stanowi podstawę do opodatkowania.
Aby skorzystać z wyżej wymienionego zwolnienia, według opinii ZUS, posiłek powinien spełniać poniższe warunki:
- ustawodawca przewiduje zwolnienie dla posiłków gotowych do spożycia – warunku tego nie spełniają pojedyncze artykuły spożywcze, które posłużą do przygotowania posiłku, np. chleb, wędlina, nabiał itp.;
- pracodawca może udostępniać pracownikom bony, talony, karty czy kupony żywnościowe przeznaczone na zakup posiłków – należy jednak jasno rozgraniczyć zakup przetworzonych i gotowych do spożycia obiadów od artykułów spożywczych, przekąsek i zimnych napojów z automatów, które nie spełniają tego warunku;
- wymiana bonów, talonów, kart czy kuponów żywnościowych przeznaczonych na zakup posiłków możliwa jest tylko w placówkach gastronomiczno-restauracyjnych, barach, punktach gastronomicznych, stołówkach;
- pracownik nie może otrzymać ekwiwalentu o wartości posiłku, zamiast gotowego posiłku.
Dzięki zwiększeniu limitu gotowe posiłki staną się zapewne jednym z interesujących benefitów dla pracowników.
Podstawa prawna:
- Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (j.t. Dz.U. z 2022r. poz. 449).
- art. 232 ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy
- § 1-7 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 279; ost. zm. Dz.U. z 2019 r. poz. 1160),
- Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych